2009 Leyla Gencer [TR]

Leyla Gencer
2009 June (Turkish)
Published by Ministry of Culture and Tourism    

Editor: Zeynep Oral

Writers: Aydın Gün, Rengim Gökmen, Evin İlyasoğlu, Yekta Kara, Şakir Eczacıbaşı, Doğan Hızlan, Ahmet Say, Erhan Karaesmen, Filiz Ali, Serhan Bali, Ünal Öziş, Ahmet Erenli, Şefik Kahramankaptan, Zenep Oral



Part I / I. Bölüm: For Leyla Gencer / Leyla Gencer İçin
Part I Writers: Aydın Gün, Rengim Gökmen, Evin İlyasoğlu, Yekta Kara, Şakir Eczacıbaşı, Doğan Hızlan, Ahmet Say

 
Part II / II. Bölüm: La Diva Turca
Part II Writers: Zeynep Oral


Part III / III. Bölüm: National Heritage of Leyla Gencer / Leyla Gencer’in Kültür Mirası
Part III Writers: Erhan Karaesmen, Filiz Ali, Serhan Bali, Ünal Öziş, Ahmet Erenli, Şefik Kahramankaptan, Zeynep Oral

MÜZİK KÜTÜPHANESİ’NDE LEYLA GENCER

2009
AN ARTICLE BY AHMET ERENLI FROM THE BOOK
 
Hiç kuşkusuz Leyla Gencer’e ait CD kayıtlarının opera sevenler arasında farklı bir yeri vardır. Batı’nın “La Diva Turca” olarak tanıdığı Leyla Gencer hiç stüdyo kaydı gerçekleştirmedi, büyük plak firmaları ile çalışmadı ancak yapıldığı dönem için korsan “kayıt olarak” nitelendirilen zengin LP kayıtları ile opera severleri fethetti. Bu kayıtları 1980’li yıllardan itibaren CD’ye aktarılmasıyla Gencer’in operaya kattıkları canlı örnekleriyle sevenleriyle buluştu.
 
Bu kayıtları özel kılan neydi? Hiç kuşkusuz Gencer’in sadece güzel sesi değil aynı zamanda söylediği her kelimeye anlam katan ender bulunan etkileyici yorumuydu. Bunların ne güzel örneklerine Gencer’in kayıtlarında sık sık rastlıyoruz.
 
Bu etkileyici ve günümüzde pek de rastlanmayan yorumları maalesef ülkemiz opera sevenleri kolay kolay ulaşamıyordu. Bu nedenle Gencer’e ait 90’ı aşkın CD/DVD kaydı Ağustos 2008 tarihinden itibaren Borusan Müzik Kütüphanesi bünyesine katıldı ve müzikseverlerin hizmetine sunuldu.
 
Bu kütüphane çok sesli batı müziğini geniş kitlelere, özellikle gençlere sevdirmek için kurulmuş. Türkiye’nin ilk özel “Müzik Kütüphanesi” dir. Hedef kitlesi, eğitim çağındaki gençlerdir ama dileyen herkese hizmet verir. 1977 yılında Borusan Kültür Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte şekillenmeye başladı ve genel bir kütüphane yerine müzik üzerine özel bir konu kütüphanesi olması hedeflendi. Ağırlıklı olarak klasik müzik, caz, blues, dünya müzikleri, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği üzerine kitap, CD, nota ve dergiler içerir.
 
Hiçbir ön koşul olmaksızın isteyen herkese hizmet veren Borusan Müzik Kütüphanesi’nde Leyla Gencer kayıtları dışında 8.500 kitap, 7.000 nota, 10.500 civarında CD, 3.000 LP, 150 VHS ve 100 DVD yer alıyor. Sanatseverler kütüphaneden hafta içi her gün 09.30 – 18.00 saatleri arasında faydalanabiliyor.
 
Leyla Gencer’in kültür mirasını barındırmak, ona ait 90 CD/DVD kaydını bulundurmak kütüphanemiz için sonsuz bir kıvanç nedenidir.

© AHMET ERENLI, Istanbul 2009