2011 Il canto e la passione [IT]

Il Canto e la Passione

Zeynep Oral 2011 (Italian)
Published by Mursia Edizioni                                    

Italian version of Tutkunun Romanı written by Zeynep Oral in 1996

IL DIAPASON                                                 

2011


LEYLA GENCER “Il canto e la passione” di Zeynep Oral - cm.21x27 - IN ITALIANO - 320 pagine - Ugo Mursia Editore - Milano, 2008 - Prima edizione italiana di un bellissimo libro originariamente pubblicato in lingua turca nel 1992 - Prefazione di Lorenzo Arruga - Storia di una vera Regina - Molto corposo volume biografico e documentario sul grande soprano turco, ma milanese d’adozione,

Leyla Gencer (1928-2008), regina sulle scene e nella vita, considerata fra le dive più amate della lirica, voce fra le più interessanti del suo tempo - Molto applaudita protagonista di ben quindici stagioni scaligere, la Gencer legò il suo nome alle più famose “Regine” del melodramma e con la sua predilezione per il repertorio belcantistico fu al centro della Donizetti-Renaissance: un campo dove non conobbe rivali - Stranamente tenuta lontana dalle case discografiche fu quindi anche regina incontrastata dei cosiddetti “dischi-pirata” che contribuirono a diffondere la sua arte inconfondibile presso un vastissimo pubblico di appassionati - Donna dotata d’intrigante carisma, davvero regale nell’aspetto e nei modi, di notevoli charme e cultura, la Gencer ha lasciato un segno profondo nella storia di almeno due decenni del nostro teatro lirico e chi scrive questa nota la ricorda come affascinante compagna di serate e d’indimenticabili conversazioni - Con decine e decine di splendide fotografie, repertorio, cronologia, discografia - Edizione d’arte. Un vero Unicum - Euro 169,00
 

CORRIERE DELLA SERA                                                 
2011.07.24

LA REPUBBLICA
2011.11.27
 
Leyla Gencer

Alle 18 al Circolo dei Lettori in via Bogino 9, si presenta il libro “Leyla Gencer. Il canto e la passione” (Mursia) con il critico musicale Giorgio Gualerzi; una biografia appassionata della cantante lirica turca che dai 50 agli 80 ha calcato i palcoscenici di tutto il mondo.


CORRIERE DELLA SERA                                                 
2011.12.02

LA PROVINCIA

2011.12.02
Domani a Roma presentato libro su grande soprano Leyla Gencer

Domani a Roma presentato libro su grande soprano Leyla Gencer Alla presenza dell'ambasciatore turco

Roma, 2 dic. (TMNews)- Presentazione domani a Roma per un libro sulla figura di Leyla Gencer, la grande soprano turca morta nel 2008. Il libro di Zeynep Oral, "Il canto e la passione", editore Mursia, sarà presentato con la collaborazione dell'ambasciata di Turchia in Italia presso la Libreria Odradek - via dei Banchi Vecchi, 57 - alle ore 18 di sabato 3 dicembre. Parteciperanno Zeynep Oral, giornalista e autrice del libro; Hakkı Akıl, ambasciatore di Turchia in Italia e il regista Ferzan Özpetek.


https://www.laprovinciadicomo.it/stories/apcom/251893_domani_a_roma_presentato_libro_su_grande_soprano_leyla_gencer/

MİLLİYET DAILY NEWSPAPER                                               
2011.12.04


Leyla Gencer'in Gün Yüzüne Çıkarılmamış Notaları Var
 
Milano'da hayatını kaybeden soprano Leyla Gencer'le ilgili İtalyancaya çevrilen kitabının tanıtımını Roma'da yapan Yazar Zeynep Oral, "Gencer'in geride bıraktığı değerli arşivini araştırmak gerekiyor. Gün yüzüne çıkmamış notaları var" diyerek araştırmacılara bir mesaj verdi.
 
Gazeteci-Yazar Zeynep Oral, 1992 yılında kaleme aldığı ve mayıs ayında İngilizceden İtalyancaya çevrilen 'Tutkunun Romanı' adlı kitabının tanıtımını, Roma'daki Odradek Kitabevi'nde yaptı. Leyla Gencer- Il Canto e la Passione (Leyla Gencer- Şan ve Tutku) adıyla raflardaki yerini alan kitabın tanıtımında, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve İtalya'da yaşayan Yönetmen Ferzan Özpetek de birer konuşma yaptı. Özpetek, bir şarkıcı, bir kadını anlatan çok çarpıcı bir kitap olduğunu söylerken Büyükelçi Akil, böyle bir kitabı hazırladıkları için Zeynep Oral'a ve yayınevine teşekkür etti. 20'nci Yüzyıl'ın en önemli sopranolarından kabul edilen Leyla Gencer'le çocukluk arkadaşı olan Yazar Oral ise, "Bir fenomen olduğu, sahnedeki duruşuna hayran kaldığım ve müzikalitesinin güzelliğinden dolayı Gencer'i herkes tanımalı" düşüncesiyle bu kitabı kaleme aldığını anlattı.
 
Zeynep Oral, Avrupa ülkelerinde La Diva Turca olarak ünlenen ve 80 yaşındayken 2008 yılında Milano'da yaşamını yitiren Gencer'i DHA'ya anlattı. 'Klasik müziğin mabedi' sayılan Milano'daki La Scala Tiyatrosu'nda 25 yıl boyunca primadonna olarak opera söyleyen Gencer'in dünya çapında bir sanatçı olduğunun altını çizen Zeynep Oral Gencer için şöyle dedi: "Müzik ve operayı bir misyon edindi, onları daha güzel bir dünya yaratmak için kullandı. Araştırmacılığı, olağanüstü tekniği, kaybolmaya yüz tutmuş eserleri bulup çıkarması, dünyanın en önemli şefleri ve yönetmenleriyle çalışmış olması ve belki de sesinin, dramatik gücünün en mükemmel olduğu dönemde 'Ben artık bundan sonra opera sahnelerine çıkmak istemiyorum, gençleri eğitmek istiyorum' dediği için."
 
Zeynep Oral, askeri darbenin ardından 1960 yılında İstanbul'dan Milano'ya taşınan Gencer'in Türkiye'de değerinin bilinip bilinmediğine ilişkin ise, "1950'lerde onun değerini bildik. 1960'tan sonra bilemedik. Çünkü Ankara Devlet Operası'nda anlaşmasını feshettik. Buna kovulmak da denebilir. Sonra 90'lı yıllarda tekrar değerini anladık. Daha sık seminerler verdi, devlet sanatçısı oldu. Tabii bunun daha önce olması lazımdı, biraz geç kaldık ama zararı yok. Adına bir yarışma yapıldı. Son yolculuğuna da çok sevdiği boğaz da uğurlandı" dedi.

"ÜLKEM BENİ HATIRLADI" DERDİ
 
Kitabında daha çok Leyla Gencer'in insan, kadın yanını vurguladığını söyleyen Oral, "Opera geleneği olmayan bir ülkeden çıkıp, bu işin en köklü geleneğine sahip İtalya'da kendini tanıtmak, en mükemmeli hedefleyip, bu işin mabedine, La Scala'ya ulaşmak ve dünya sahnelerini zapt etmeye çalışmak önemli bir azim. O birçok genç için örnek, umut oluşturuyor" diye konuştu.
 
Yazdığı kitabın Türkiye'de 1992'de yayınlanması ardından gençlerin Gencer'i daha iyi tanıdığını belirten Oral, "Madalyalar verildi, heykelleri dikildi, fahri doktoralar verildi, adına para basıldı. İlgi odağı olmaya başladı. Çok akıllı ve ironikti. Sitem etmiyordu ama ironik bir şekilde, 'Ülkem beni hatırladı' demeye başlamıştı" dedi.

Kendisinin yaptığı gibi başka yazarları da değerli sanatçı Leyla Gencer'le ilgili kitaplar yazmaya davet eden Oral, "Benim eksik bıraktıklarımı onlar tamamlasa keşke. Örneğin Gencer şaşılacak derecede düzenli bir arşivciymiş. Ancak bunların çoğunu ne benimle ne de O'nun biyografisini yazan Franca Cella'yla paylaşmadı. Yani Leyla Gencer'le ilgili araştırma yapmak isteyenler onunla ilgili yeni çok şey çıkarabilir. Keşke böyle olsa. Gün yüzüne çıkmamış notaları var. Konferans notları da" diyerek, Gencer'in bilinmeyen yönlerinin araştırılması gerektiğini anlattı.